2° ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Forums: 

Η Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων (Π.Ε.Σ.Σ) ανακοινώνει τη διοργάνωση του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη στις 27-29 Μαρτίου 2015, με θέμα «Εκπαιδευτικές πολιτικές για το σχολείο του 21ου αιώνα». Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στους χώρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Η διοργάνωση του Συνεδρίου αποτελεί συνέχεια των δράσεων της ΠΕΣΣ, μετά την επιτυχή διεξαγωγή του 1ου Συνεδρίου στην Κόρινθο τον Νοέμβριο του 2013, στην προσπάθεια των Σχολικών Συμβούλων να συμβάλλουν ενεργά στο δημόσιο διάλογο για τη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα.
Το 2o Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων (Π.Ε.Σ.Σ) στοχεύει στην προσέγγιση των σύγχρονων επιστημονικών παραδοχών και ερευνητικών δεδομένων σχετικά με το πεδίο των εκπαιδευτικών πολιτικών, τη συνδιαμόρφωση προτάσεων για τη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα και την ανάδειξη της διδακτικής και μαθησιακής διαδικασίας. Οι εκπαιδευτικές πολιτικές αναφέρονται σε σημαντικές όψεις της διδακτικής και παιδαγωγικής διαδικασίας, οι οποίες προσδιορίζονται από την επικράτηση συγκεκριμένων κάθε φορά θεσμικών επιλογών, πρακτικών και προσεγγίσεων, η κατανόηση των οποίων διαμορφώνει πρόσφορο έδαφος συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων και συνεισφέρει πολύπλευρα στο εκπαιδευτικό έργο.
Το Συνέδριο απευθύνεται σε όλη την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα και θα διεξαχθεί
στις 27-29 Μαρτίου 2015, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη
σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα της ΠΕΣΣ στην Κεντρική Μακεδονία (ΠΕ.Τ. Κεντρικής Μακεδονίας) και τη συμπαράσταση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α'θμιας και Β'θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΕΣΣ φιλοδοξεί να αποτελέσει βήμα ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, με την παρουσίαση ερευνητικών εργασιών, θεωρητικών μελετών, αναλύσεων και πρακτικών που αφορούν στο σχεδιασμό, χάραξη και εφαρμογή των εκπαιδευτικών πολιτικών στο ελληνικό σχολείο κατά τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα.
Ενδεικτικές ενότητες:

 Σχεδιασμός, εφαρμογές, πρακτικές Εκπαιδευτικών Πολιτικών
 Είδη και μορφές εκπαιδευτικών πολιτικών
 Θεωρητικές παραδοχές και ερευνητικές προσεγγίσεις
 Χρήση των ΤΠΕ και εφαρμογών Η/Υ στην εκπαίδευση
 Εκπαιδευτικές πολιτικές και Αναλυτικά Προγράμματα
 Εκπαιδευτικές πολιτικές και Σύγχρονες Διδακτικές Προσεγγίσεις
 Εκπαιδευτικές πολιτικές και Πολυγραμματισμοί
 Εκπαιδευτικές πολιτικές και Ειδική Αγωγή
 Εκπαιδευτικές πολιτικές και Επαγγελματική Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών - Επιμόρφωση
 Εκπαιδευτικές πολιτικές και Αξιολόγηση

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αλεξανδράτος Γεώργιος, Πρόεδρος
Τσιβάς Αρμόδιος, Αντιπρόεδρος
Κάππος Ιωάννης
Αρβανίτη Τότα
Ορφανός Πέτρος
Μακαντάσης Θεμιστοκλής
Μανιάκας Θεόδωρος
Ντάνης Απόστολος
Ακριτίδης Νικόλαος
Βαβέτση Σοφία
Γιαλούρης Παρασκευάς
Ζαμπετάκη Λήδα
Κατωπόδης Απόστολος
Μπαραλός Γεώργιος
Σακελαροπούλου Εύη
Ταμβάκης Παναγιώτης

Επίτιμα μέλη:
Ζαπράνης Αχιλλέας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Καρατάσιος Γεώργιος, Περιφερειακός Δ/ντής Α΄θμιας & Β΄θμιας Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας

Γραμματεία συνεδρίου:
Ζίγρα Έφη και Σούκου Αθανασία
Τηλ. 2310 474810
e-mail: e-mail γραμματείας

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ακριτίδης Νικόλαος, Σχολικός Σύμβουλος
Αλεξανδράτος Γεώργιος, Σχολικός Σύμβουλος
Αρβανίτη Τότα, Σχολική Σύμβουλος
Βαβέτση Σοφία, Σχολική Σύμβουλος
Γιαλούρης Παρασκευάς, Σχολικός Σύμβουλος
Ζαμπετάκη Λήδα, Σχολική Σύμβουλος
Κάππος Ιωάννης, Σχολικός Σύμβουλος
Κατωπόδης Απόστολος, Σχολικός Σύμβουλος
Μακαντάσης Θεμιστοκλής, Σχολικός Σύμβουλος
Μανιάκας Θεόδωρος, Σχολικός Σύμβουλος
Μπαραλός Γεώργιος, Σχολικός Σύμβουλος
Ντάνης Απόστολος, Σχολικός Σύμβουλος
Ορφανός Πέτρος, Σχολικός Σύμβουλος
Σακελαροπούλου Εύη, Σχολικός Σύμβουλος
Ταμβάκης Παναγιώτης, Σχολικός Σύμβουλος
Τσιβάς Αρμόδιος, Σχολικός Σύμβουλος
Τσορμπατζούδης Χαράλαμπος, Καθηγητής Α.Π.Θ.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου καλεί όσες και όσους ενδιαφέρονται να υποβάλουν εργασίες που αφορούν στη θεματολογία του συνεδρίου ή εντάσσονται στο πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης εκπαιδευτικών πολιτικών στο σύγχρονο σχολείο. Οι εργασίες, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο συνέδριο θα κριθούν στη βάση του πλήρους κειμένου (πλήρης ανάπτυξη) από σύστημα κριτών της Επιστημονική Επιτροπής για τη σημασία, ποιότητα και πρωτοτυπία τους και θα συμπεριληφθούν στα Πρακτικά του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο δέχεται τους παρακάτω τύπους εργασιών:

Πλήρεις εισηγήσεις (Full papers): Αφορούν στην παρουσίαση πρωτότυπων ερευνητικών μελετών και εργασιών που θα υποβληθούν για προφορική ανακοίνωση. Το τελικό κείμενο δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις 10 σελίδες. Ο χρόνος των προφορικών ανακοινώσεων δεν θα υπερβεί τα 10 λεπτά.
Σύντομες εισηγήσεις (Short papers): Αφορούν στην παρουσίαση ερευνητικών εργασιών, θεωρητικών μελετών και καλών πρακτικών που θα υποβληθούν για προφορική ανακοίνωση. Το κείμενο δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις 5 σελίδες. Ο χρόνος των προφορικών ανακοινώσεων δεν θα υπερβεί τα 10 λεπτά.
Αφίσες (Posters): Αφορούν ερευνητικές εργασίες, θεωρητικές μελέτες και καλές πρακτικές, οι οποίες θα υποβληθούν για παρουσίαση αφίσας (poster). Οι παρουσιάσεις αφίσας θα γίνουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και θα συνοδεύονται από παρουσία των συγγραφέων για συζήτηση. Το τελικό κείμενο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 4 σελίδες.
Συνεδρίες στρογγυλής τράπεζας (Panels): Παρέχεται η δυνατότητα ανοιχτής συζήτησης σε ζητήματα που αναφέρονται στις θεματικές ενότητες του συνεδρίου και ενδιαφέρουν ευρύτερα την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα. Κάθε στρογγυλή τράπεζα θα περιλαμβάνει μέχρι (4) εισηγητές/εισηγήτριες και η χρονική διάρκεια της θα είναι 60 λεπτά. Οι εργασίες στρογγυλής τράπεζας που θα επιλεγούν από την Επιστημονική Επιτροπή θα δημοσιευτούν στα πρακτικά του συνεδρίου. Το τελικό κείμενο των εισηγητών/εισηγητριών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 4 σελίδες.

Κάθε σύνεδρος μπορεί:

 Να συμμετέχει σε περισσότερες από μία επιστημονικές δραστηριότητες του Συνεδρίου, έως τρεις συνολικά.
 Να παρουσιάσει μία μόνο εργασία, στην οποία και αναγράφεται το όνομά του υπογραμμισμένο, ενώ μπορεί να ανήκει στη συγγραφική ομάδα και άλλων εργασιών και έως τρεις συνολικά.

 Οι εργασίες πρέπει να γραφούν σύμφωνα με τις οδηγίες προς τους εισηγητές και υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη Διεύθυνση: synedria@pess.gr. Πρόσθετα πρέπει να υποβληθούν στη γραμματεία του συνεδρίου: e-mail γραμματείας το συμπληρωμένο έντυπο εγγραφής & υποβολής εργασίας με την περίληψη της εργασίας.
 Οι εργασίες που υποβάλλονται στο Συνέδριο πρέπει να είναι πρωτότυπες.
 Ο συγγραφέας, ή οι συγγραφείς (έως το πολύ 4 ανά εργασία), με την υποβολή μιας εργασίας δεσμεύονται ότι δεν έχουν δημοσιεύσει ή υποβάλει προς δημοσίευση, την ίδια ή παραλλαγή της αλλού.
 Οι εργασίες, σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική δεοντολογία δημοσιεύονται μετά από διαδικασία ανώνυμης κρίσης από δύο τουλάχιστον κριτές.
 Η έκταση των εργασιών περιγράφεται στην ανακοίνωση του Συνεδρίου και η υποβολή
 σύμφωνα με τις Οδηγίες Μορφοποίησης Εργασιών.
 Οι εργασίες κρίνονται αποκλειστικά στη βάση της επιστημονικής επάρκειας και μόνο, ενώ οι γνώμες και οι απόψεις βαρύνουν τους εισηγητές.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Έναρξη υποβολής εργασιών: 8 Δεκεμβρίου 2014

Πέρας υποβολής εργασιών: 20 Φεβρουαρίου 2015

Ενημέρωση κρίσης εργασιών: 10 Μαρτίου 2015

Προεγγραφή συνέδρων: μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2015

Διεξαγωγή Συνεδρίου: Θεσσαλονίκη, 27-29 Μαρτίου 2015

ΕΓΓΡΑΦΗ

Το ποσό της Εγγραφής ορίζεται στο ποσό των 10 Ευρώ για κάθε σύνεδρο και 5 Ευρώ για τους φοιτητές, με το οποίο παρέχεται:
 Ο φάκελος του Συνεδρίου
 Βεβαίωση Συμμετοχής
 Πρόγραμμα του Συνεδρίου με τις περιλήψεις των εργασιών
 Καφές, Βουτήματα, Νερό στα διαλείμματα
 Τα πρακτικά του συνεδρίου, τα οποία θα αποσταλούν ηλεκτρονικά μετά τη διεξαγωγή του συνεδρίου.

Περισσότερες Πληροφορίες στη Γραμματεία του συνεδρίου και στην ιστοσελίδα της ΠΕΣΣ.

Για την Οργανωτική Επιτροπή

Γεώργιος Αλεξανδράτος Αρμόδιος Τσιβάς

Πρόεδρος ΔΣ Π.Ε.Σ.Σ. Πρόεδρος ΔΕ ΠΕ.Τ Κεντρικής Μακεδονίας